19 מרץ 2012

פסח




לדעתי, פסח שונה מכל חג אחר. ולמה?


בכל אחג אחר אפשר להמשיך להתנהל כרגיל ולהחליט האם רוצים לאכול את האוכל המסורתי או לא.
לדוגמה: בשמונת ימי חנוכה, אפשר להחליט האם רוצים לאכול סופגניות או לביביות: מתי, כמה ואיזה.
בפסח אי אפשר להמשיך לאכול כרגיל.

המאפין של החג הינו שינוי התפריט והצורך למצוא תחליפים כשרים לאורח החיים המיוחד בשבוע זה.
שומרי הכשרות מתחלקים לשתי קבוצות:
1. אוכלי קטניות צריכים להוריד מתפריטם רק את הקמחים החמצים ולהחליפם במצה. לא נורא
2. מי שלא אוכל קטניות מחליף את כל הקיטניות והקמחים במצה ותפו"א בלבד. לא פשוט בכלל

בכל מקרה, כולם צריכים להתמודד עם ארוחת ליל הסדר, שבוע כשרות ולפעמים גם סיום חגיגי של המימונה.

מה אני ממליצה מנסיוני לאחר 36 שנים?
ליל הסדר
ארוחת ליל הסדר נוטה בדרך כלל להכיל כמויות לא סבירות של אוכל, ומספר רב של מנות המתחילות בדגים ובמרק עם כופתאות עוד לפני שעוברים לשפע המנות האחרות.
בנוסף, הסעודה מתחילה בקריאת ההגדה ובה דגימות של דברי מאכל שונים כמו ביצים קשות, מצות, חרוסת וכרפס (יש כאלה הנוהגים לקיים את מצוות הכרפס באכילת תפוח אדמה).
הציפייה לארוחה עם התארכות הקריאה בהגדה מוצאת לפעמים את ביטויה באכילה לא נשלטת של אותם מאכלים שנועדו לטעימה "כזית" לצורך הברכה.
יש להקפיד על המסורת ולטעום כזית לצורך קיום המצוות, בעיקר כשמדובר במצה ובחרוסת. ולגבי הארוחה – חשוב לתכנן כמו תמיד מה וכמה לאכול, תוך העדפה של המאכלים המתאימים ביותר. לא לסבול ואפילו להנות בחג אך לא להגזים.
כמה הערות על ארוחות הסדר והארוחות החגיגיות האחרות בחג:
  • מנת פחמימה = 15 גרם פחמימות
  • חשוב להזהר בכמות הפחמימות אך גם בכמות הקלוריות. השמנה פוגעת באיזון.
  • אלכוהול: עדיף יין יבש או חצי יבש על פני יין מתוק. במיץ תירוש אין אלכוהול אך יש הרבה פחמימות.
  • אלכוהול(חשוב למשתמשי באינסולין מהיר): יש להימנע מלקיחת אינסולין בתחילת הסדר אלא רק עם תחילת הארוחה.
  • דג ממולא: בדג ממולא אין כמעט פחמימות אלא אם כן ממתיקים אותו עם הרבה סוכר. מניסיוני , דג ממולא שנעשה עם ממתיק מלאכותי טעים מאד. ניסיתי ונהנתי
  • כופתאות (קניידלך): כופתאה בגודל בינוני שקולה למנת פחמימה.
מצות
מנת פחמימה = 15 גרם פחמימות
מצה רגילה = 26 גרם פחמימות

רצוי להעדיף מצה קלה או מלאה המכילה פחות פחמימות ויותר סיבים תזונתיים המשפרים את איכות הפחמימה.
 

מימונה
המימונה מוזכרת פה מאחר ואצל רבים חגיגות חג הפסח ממשיכות אל חגיגית המימונה. פרוש המילה היא "מימונה" היא "מזל והצלחה" ולכן בליל המימונה אוכלים מאכלים המסמלים ברכה כמו דבש, חלב, קמח, שיבולי חיטה, דגנים ודברי מתיקה. גם ביום המימונה עצמו מרבים בשתיה של משקאות חריפים.
קשה להעריך את כמות הפחמימות הנאכלת במימונה אך חשוב לא להגזים מאחר והכל מתוק ושופע בדבש. משתמשי אינסולין מהיר בלבד, יכולים לתקן מידי פעם.


עוד על פסח, פחמימות וסוכרת.
חג שמח
איריס

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה