28 דצמבר 2010

לוותר על האסור


"איך זה יכול להיות שאת ממליצה על מאכלים עם סוכר?" או "אבל במתכון שנתת יש סוכר, זה לא מתאים לו. יש לנו סוכרת.".
הרבה שאלות בסיגנון הזה אני מקבלת.

רציתי להבהיר שוב:
יש הבדל בין סוכר בשתיה לבין סוכר במאפה או בתבשיל.
סוכר בקפה, תה או שתיה קרה הינו קל לעיכול ולכן האינדקס הגליקמי שלו מאד גבוה.

לעומת זאת סוכר במאפה או בתבשיל, קשה יותר לעיכול בהתאם למרכיבים האחרים.
בעוגיה או עוגה יש קמח, שמן, ביצים ואולי גם אגוזים. כל אלו קשים לגוף לעיכול.
יתרה מזו, עוגיות או עוגות ללא סוכר מכילים ממתיקים המכילים פחמימות.

כך שאם נחשב את כמות הפחמימות בקמח,
הממתיקים ולפעמים גם ריבה או פירות, היא לא שונה בהרבה מאלו העשויים עם סוכר.
הטעם והמחיר שונים בהחלט.
עוגות ועוגיות עם ממתיקים אי אפשר לאכול ללא הגבלה.

כנ"ל לגבי מאפים הכוללים סוכר.
לומדים לחשב כמה גרם פחמימות יש בעוגיה
או כמה עוגיות שקולים למנת פחמימה (כמו בטבלה ששלחתי לכם).

אם לא נחשוב במושגים של אסור ומותר יהיה לנו קל יותר להתמודד עם הסכרת ונרגיש פחות מוגבלים.


לקבלת הרבה מותר ועזרה בלוותר על ה"אסור" בכנס הבא :

כדאי למהר ולהירשם, מספר המקומות מוגבל! ההרשמה החלה!

איריס

25 דצמבר 2010

מעל 60 שנה עם סכרת סוג1

כבר סיפרתי לכם בעבר את סיפורו של ריצ'רד ועל התמודדותו עם סכרת סוג 1 מעל 60 שנה.
סיפורו נותן תקווה לכל איש עם סוכרת ולכאלו עם סכרת סוג 1 בעיקר בגלל התקופה הארוכה של התמודדות עם סכרת. התמודדות המתחילה בד"כ בגיל צעיר.

לפני מספר חודשים שוחחתי בטלפון עם אתל, אישה בת 72 המתמודדת בהצלחה רבה עם סוכרת נעורים מעל 60 שנה.
בשיחה זו היא סיפרה לי על הילדים, הנכדים והנינים שלה. כמובן שמאד התרגשתי לשמוע על מצבה הטוב. כל דוגמה כזו נותנת לי הרבה כוח וביטחון. בדיוק כמו שאני מחזקת אחרים בהתמודדות מעל 30 שנה.

בסוף-השבוע קיימה האגודה לסוכרת נעורים נופשון להורים למתבגרים (12-18) ושמעתי כי אתל תבוא לדבר עם הורים.
נסעתי מראש-העין ועד צפון נתניה במיוחד רק כדי לראותה ולשמוע את סיפורה. מחמם את הלב.
יפה היה לראות כמה ביטחון היא נתנה להורים המתמודדים עם מרד הנעורים וסכרת נעורים גם יחד. שלב לא פשוט בכלל.
ניסיתי להסביר להורים כי מרד הנעורים עובר וסוכרת הנעורים נשארת. מניסיון שלי באותה התקופה, חשוב לשמור על יחסים עם הילד.
חשוב לזכור כי מתבגר מתמרד במוסכמות וחש שההורים אינם מבינים אותו. לדעתי, אי אפשר לנצח אותו במצב כזה. אבל אפשר לאבד אותו.
אפשר לשמור אותו קרוב ואפשר להרחיק אותו. חבל להרחיק אותו.


מקווה שלא הובנתי לא נכון, שלא צריך לפעול שלא יהיו סיבוכים לסוכרת, אך לא צריך לחיות את הפחדים ולשדר את זה לנערים. זה רק מרחיק אותם יותר.
שידור הפחדים לא גורם להם להבין ולשנות את התנהגותם. זה רק גורם להם לעשות יותר דווקא.

בהצלחה לכל ההורים
אוהבת ומחבקת
איריס

23 דצמבר 2010

שאלות ותשובות


משך שנים, נהגתי לאסוף בפינקס קטן בתיק שאלות שהיו לי על סוכרת וההתמודדות עמה. הפינקס היה בתיק
שפגשתי את הצוות הרפואי במרפאה.

כמובן שכשפגשתי את הרופאה והדיאטנית, רוב השאלות לא היו רלוונטיות יותר.

היום המציאות שונה מהשנים הרבות שאני התמודדתי עם הסכרת:
יש פורומים רבים וחיפוש באינטרנט.

עדין, לא תמיד זה קל.

לכן, החלטתי להעניק לכם הזדמנות מיוחדת לשאול אותי שאלות על סוכרת, ההתמודדות עימה וטרום-סוכרת.

לשם כך פתחתי דף מיוחד באינטרנט לשליחת שאלות עליהן אענה במפגשי האינטרנט הקרובים. כמובן שהכל ללא תשלום.

מאחר ואענה על השאלות לפי סדר הגעתן, כדי לשלוח אותן עוד השבוע לפני המפגש האינטרנטי שיערך ב-28.12 בשעה 21:00.

להתראות
איריס


20 דצמבר 2010

מפגש אינטרנטי בנושא מיתוסים על סכרת

לפני כשבועיים ערכתי מפגש אינטרנטי מוצלח בנושא מיתוסים על סוכרת.
במפגש ארחתי את ד"ר אופירה שאול, מנכ"ל החופש מאוכל.
המפגש היה מאד מוצלח עם הרבה תובנות וטיפים של אופירה בעיקר בתשוקה למתוקים.

לצערי הרב, היתה תקלה טכנית ורק חצי מפגש נשמע ושמר.
לכן, החלטתי להמשיכו בנושא מיתוסים של אוכל על סכרת.

מומלץ להקשיב למפגש הקודם לפני המפגש החדש.

18 דצמבר 2010

חמין לשבת וסכרת

כולם הודיעו כי יגיעו לשבת וזו הזדמנות לארוחה משפחתית חגיגית.
החלטתי להכין חמין לשבת. גם מהיר, גם חגיגי וגם טעים.

מה בסיר:
- אוסף של קטניות: שעועיות מכל הסוגים, חומוס והרבה גריסי פנינה
- תפוחי-אדמה
- בשר
- שוקיים של הודו

כמה קל להרתיח הכל ולשים בתנור מבלי לעבוד קשה מידי.

מה הבעיה:
ארוחת צהריים המתבססת על חמין הינה מרובה בפחמימות ולא טובה עבורי!!!
אנשים עם סוכרת לא צריכים להימנע ממאכלים כאלו. צריכים רק לדעת איך להתנהג כדי לשפר את המצב.

מה עושים:
את ארוחת הצהריים לא ביססתי על חמין. החמין היה חלק מהארוחה.
מה הכנתי לארוחה:
- מרק ירקות שהכנתי לארוחת שישי
- סלט שומר, סלט סלק (שנייהם עם שמן זית ולימון)
-חמין
-טחינה

התחלתי בהרבה ירקות ועברתי לחמין. לקחתי שוק של הודו ותפו"א. למעשה תכננתי לקחת גריסים, שהן בעלות אינדקס גליקמי יותר נמוך.
אבל, הפעם התחשק לי תפו"א חום ורך.
לשם כך הכנתי מראש טחינה. אם אוכלים את תפו"א עם טחינה, האינדקס הגליקמי שלו יורד.
מה גם שאכלתי סלטים שיש בהם שמן זית ולימון.

לכן חשוב ללמוד את כללי האינדקס הגליקמי וללמוד כיצד לשנות אותו לטובתינו. בנוסף, חשוב לא לבסס את הארוחה על פחמימות כגון חמין. מנות אלו הן חלק מהארוחה אך לא עיקר הארוחה.

כמה לאכול:
תפוח-אדמה בגודל בינוני שקול למנת פחמימה
חצי כוס קטניות שקולה למנת פחמימה
כמה מנות פחמימה אפשר לאכול בארוחה? הכל בהנחיית הצוות הרפואי

בתאבון
איריס

14 דצמבר 2010

סכרת ומחלות


במפגש האינטרנטי האחרון דיברתי על המיתוס שמערכת החיסון של אנשים עם סוכרת חלשה יותר.
הסברתי, שאין זה נכון וכי הסיבה שנותנים לנו העדפה בקבלת חיסונים הינה בגלל העובדה שמחלה פוגעת באיזון.

והנה דוגמה אמיתית מהימים האחרונים:

כבר שלושה ימים שאני מצוננת. לא משהו רציני. קצת עיטושים, קצת שיעולים וקצת נזלת.
לעבוד אני ממשיכה כרגיל מלבד מספר הרצאות שביטלתי בגלל הצרידות והשיעולים הלא צפויים.

לא נורא בכלל. ולמה אני מספרת את זה? כי בכל זאת יש בעיה.
בימים אלו, האיזון לא היה יציב ולא צפוי כמו בימים רגילים. אין שיטה מדוייקת ובדוקה מה לעשות.

כבר שלושה ימים שרמת הסוכר הממוצעת שלי הינה 170מ"ג/דצ"ל למרות שאני ממשיכה לאכול כרגיל, לוקחת אינסולין כרגיל ואף בודקת ומתקנת פעמים רבות.
כבר למדתי לעשות תיקונים גדולים יותר שאינם מסתכמים ב-170 מ"ג/דצ"ל אלא רק ב-150 מ"ג/דצ"ל.
אבל לפעמים בכל זאת יש תוצאות גבוהות יותר ואינני רוצה לקחת סיכון מיותר שיסתיים בנפילת סוכר.

למה אני מספרת לכם כל זאת? בוודאי שלא כדי שתרחמו עלי.
אני מרגישה בסדר וממשיכה בעיסוקי.

אני רוצה שתראו שגם הצטננות קלה יכולה לפגוע באיזון ולכן צריכים להיות עם "יד על הדופק".

מה בכל זאת אני מציעה לעשות כאשר חולים (מאד או קצת):
1. לבדוק כל שעתיים
2. אם יש צורך ומשתמשים באינסולין מהיר (לא בתערובת MIX) לתקן.
3. אם לא יודעים איך לתקן, להתיעץ עם הרופא
4. אם רמת הסוכר בדם מעל 250 מ"ג/דצ"ל יש לבצע בדיקת אצטון בשתן
5. אם הבדיקה חיובית או יש רייח אצטון מהפה וגם בחילות או הקאות, יש לגשת לקבלת עזרה רפואית
6. אם הבדיקה חיובית או יש רייח אצטון מהפה בלי בחילות או הקאות, יש להרבות בשתיה


הרבה בריאות ואושר
איריס

07 דצמבר 2010

לקראת החורף - הסמכת מרק

כבר סיפרתי לכם שאפשר להסמיך מרק ירקות ע"י הוספת 3 כפות שיבולת שועל לכל הסיר.

היום למדתי משהו חדש. אפשר לשים רק כף של שיבולת שועל ושתי כפות של סובין שיבולת שועל בתחילת הבישול.
הסובין נמס בבישול והמרק סמיך וטעים. יתרונו של השימוש בסובין הינו הפחתה בכמות הפחמימות, מאחר וסובין אינו מתעכל בגלל הסיבים שבו. כל זאת למרות שעל האריזה רשום לפעמים כמות גדולה של פחמימות. אלו פחמימות שאינן מתעכלות.

טריקים של אנשים עם סוכרת להפחתת פחמימות. מעולה וטעים.

נסו ותהנו
בתאבון

01 דצמבר 2010

לקראת חנוכה - ריענון נוסף



אני מביאה הפעם אוסף של מתכונים שמצאתי באינטרנט.

לא ניסיתי את המתכונים, מאחר ואינני מטגנת בבית, אך חישבתי את כמות הפחמימות בכל המתכון.

חשוב לזכור כי סופגניות מאד שמנות ולכן, קצב הספיגה של הפחמימות איטי. לכן יש להיזהר בלקיחת אינסולין מהיר ואין משמעות לבדיקה אחת שעתיים אחרי האכילה.
מה אני עושה: בפרק על אפקט השוקולד בספר האלקטרוני, ניתן להורדה בחינם, הכל כתוב.

מספר כללים בהם השתמשתי בפוסט:
- אין צורך לנסות ולהשתמש בקמח מלא ולהוריד את האינדקס הגליקמי של הסופגניה או הלביבה. הוא גם כך מאד נמוך בגלל הטיגון
- בחרתי רק מתכונים שאינם מכילים חמאה או מרגרינה. שמירה על הבריאות חשובה לכולם.
- לא נספרו הפחמימות בריבה או בציפוי מאחר ולדעתי אפשר לוותר עליהם. בכל מקרה, בכפית ריבה 5 גרם פחמימות

אם תעברו על המתכונים תוכלו לראות כי סופגניות ללא סוכר הנן בדיחה. אין בהן כמעט סוכר אך הרבה קמח.

מתכון בסיסי וקל לעוגיות - בכל המתכון 140 גרם פחמימות. אם מכינים 10 סופגניות, בכל סופגניה מנת פחמימה (14 גרם פחמימות)

סופגניות או לא להיות -. בכל המתכון 365 גרם פחמימות. בניגוד למתכון מומלץ להכין 25 סוגניות. במקרה זה, בכל סופגניה מנת פחמימה בדיוק.

מתכון לסופגניות - בכל המתכון 404 גרם סופגניות. מומלץ להכין 27 סופגניות. במקרה זה, בכל סופגניה מנת פחמימה אחרת בדיוק

לביבות:
לביבות תפוחי אדמה: סיפרו את מספר תפוחי האדמה הבינוניים שאתם משתמשים בהם. לכל כף קמח יש להוסיף 10 גרם פחמימות.
ספרו את מספר הלביבות וחלקו בכמות הפחמימות הכללית.
מומלץ להכין את הלביבות מירקות אחרים ולחסוך בכמות הפחמימות. בכל מקרה המצווה היא השמן ולא תפוח-האדמה.

תזכורת נוספת לכללים חשובים:
- גם אם קונים סופגניות, סופגניה מיני תספיק. חסכו כסף ופחמימות. זה נכון לכולם.
- תכננו את החג. גם לא סוכרתיים לא יכולים להרשות לבריאותם סופגניה כל יום. אפילו לא מיני.
- חשוב להנות מהסופגניה ולא להתייסר. לאחר האכילה, חזרו למסלול

חנוכה שמח
איריס, חיים מאוזנים עם סוכרת